Sat - Lux TV live streaming

ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ / AUTUMN

ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ / AUTUMN

Επικεφαλίδες Θεμάτων

Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2008

Οικονομία: "Κάτω τα επιτόκια πάνω οι μετοχές"

Βέβαιη θεωρούν πλέον οι αναλυτές τη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ την ερχόμενη εβδομάδα, με το μέγεθός της να παραμένει το μόνο μυστήριο. Τις εκτιμήσεις επιβεβαίωσε ουσιαστικά με δηλώσεις του ο Ζαν Κλοντ Τρισέ.
«Εκτιμώ ότι είναι πιθανό το διοικητικό συμβούλιο να αποφασίσει μείωση του βασικού επιτοκίου κατά τη συνεδρίαση της 6ης Νοεμβρίου» είπε σε ομιλία του στη Μαδρίτη ο διοικητής της ΕΚΤ, αρνούμενος ωστόσο να κάνει κάποιο σχόλιο για το πόσο χαμηλά μπορούν να φτάσουν τα επιτόκια στην Ευρωζώνη. Ο κ. Τρισέ τόνισε ότι οι κινήσεις του ιδρύματος θα καθοριστούν από τα οικονομικά και άλλα δεδομένα που θα ανακοινωθούν, ενώ επανέλαβε την ανάγκη για διασφάλιση της σταθερότητας τιμών.

Με την οικονομία της Ευρωζώνης να βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης, στην πλειονότητά τους οι οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η μείωση στο κόστος δανεισμού θα είναι της τάξης των 50 μονάδων βάσης. Κάποιοι θεωρούν πιο πιθανή μία μικρότερη μείωση της τάξης των 25 μονάδων εξαιτίας της συγκρατημένης έως τώρα πολιτικής της ΕΚΤ, ενώ μία μικρή μερίδα βλέπει «γενναία» μείωση 75 μονάδων βάσης, καθώς οι προοπτικές της οικονομίας επιδεινώνονται και ο πληθωρισμός υποχωρεί.
Η κεντρική τράπεζα που στις αρχές του μήνα μείωσε το βασικό επιτόκιο στο 3,75%, συνεχίζει παράλληλα τις ενέσεις ρευστότητας. Χθες δάνεισε σε τράπεζες της Ευρωζώνης κεφάλαια συνολικού ύψους 325 δισ. ευρώ με σταθερό επιτόκιο 3,75%.
Νέες μειώσεις των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα αλλά και πρωτοβουλίες των κυβερνήσεων ζητούν οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για επώδυνη ύφεση. Η ένωση BusinessEurope, η οποία εκπροσωπεί 20 εκατ. επιχειρήσεις, εκτιμά ότι φέτος το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα αναπτυχθεί μόλις κατά 1,2%, ενώ για το 2009 «βλέπει» ρυθμούς ανάπτυξης μόλις 0,2%.
Πηγή: http://www.naftemporiki.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: