Sat - Lux TV live streaming

ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ / AUTUMN

ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ / AUTUMN

Επικεφαλίδες Θεμάτων

Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2008

Οικονομία: "Εμπόδιο τα ελλείμματα στην αντιμετώπιση της κρίσης"

Στα ελλειμματικά κρατικά ταμεία «σκοντάφτουν» οι κυβερνητικές προθέσεις για τη στήριξη των αδύναμων κοινωνικών ομάδων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις συνέπειες της κρίσης, που πλήττει πλέον και την ελληνική οικονομία. Η κλιμάκωση της παγκόσμιας κρίσης, βρήκε την ελληνική οικονομία, ανοχύρωτη με διογκωμένα ελλείμματα, που δεν επιτρέπουν την καταβολή ενισχύσεων, ενώ το κλίμα στη δοκιμαζόμενη πραγματική οικονομία επιβαρύνεται από την αύξηση της φορολογίας με τον τελευταίο φορολογικό νόμο, αλλά και την περικοπή των δημοσίων επενδύσεων του 2009, κατά 1 δισ. ευρώ.

Στην ατζέντα της κυβερνητικής Επιτροπής, που συνεδριάζει σήμερα υπό τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, είναι ξανά οι οικονομικές εξελίξεις και η προσπάθεια θωράκισης της πραγματικής οικονομίας, με παρεμβάσεις που σχεδιάζουν τα συναρμόδια υπουργεία. Επίσης η Οικονομία θα βρεθεί και την Παρασκευή στο επίκεντρο της πολιτικής, καθώς έχει προγραμματιστεί προ ημερησίας συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή. Σήμερα, μετά τη συνεδρίαση, αναμένεται να γνωστοποιηθούν οι άξονες των κυβερνητικών παρεμβάσεων, οι οποίοι θα εξειδικευτούν, αργότερα από τα συναρμόδια υπουργεία.

Μεταξύ των παρεμβάσεων, που εξετάζονται είναι:
Η στήριξη των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της κρίσης.
Η στήριξη των χαμηλών εισοδημάτων, με επίδομα, το οποίο θα αποκληθεί «επίδομα θέρμανσης».
Η επίσπευση των διαδικασιών για τις εγκρίσεις των επενδυτικών σχεδίων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που εντάχθηκαν ή πρόκειται να ενταχθούν στους επενδυτικούς νόμους.
Η αναζήτηση κονδυλίων για την αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του 2009, το οποίο σε μια περίοδο επιβράδυνσης της ανάπτυξης περικόπηκε κατά 1 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με φέτος.
Η κυβέρνηση νιώθει σταδιακά την πίεση να αυξάνει γύρω της, από τους μικρομεσαίους και τους χαμηλόμισθους για τη λήψη μέτρων στήριξης, πέραν εκείνων που ελήφθησαν για τη στήριξη της ρευστότητας των τραπεζών.

Κατανοεί όμως παράλληλα ότι οι δυσκολίες θα είναι μεγάλες, λόγω της επιβράδυνσης της ανάπτυξης, εξέλιξη που θα ασκήσει πιέσεις στο σκέλος της ανεργίας. Ο πήχης της ανάπτυξης για το 2009 τοποθετήθηκε στο 3%, από 3,5% φέτος, αλλά όλο και περισσότερα κυβερνητικά στελέχη, θεωρούν ως περισσότερο εφικτή την εκτίμηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για ρυθμό ανάπτυξης 2% το 2009.
Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών θα προβεί σε αναθεώρηση της εκτίμησης, στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή στα τέλη Νοεμβρίου και η οποία θα είναι κάτω από το 3%. Πρέπει να σημειωθεί η ιδιομορφία των ελληνικών ρυθμών ανάπτυξης της τελευταίας δεκαετίας, οι οποίοι στηρίζονταν περισσότερο στην ιδιωτική κατανάλωση, λόγω των τραπεζικών δανείων, παράγοντες οι οποίοι επιβραδύνονται.

Το 2009, μάλιστα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος προβλέπει ότι η πιστωτική επέκταση προς τα νοικοκυριά θα περιοριστεί στο 10%, από ρυθμούς 20% που «έτρεχε» μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2008. Ελπίδες για βελτίωση του κλίματος και την ενίσχυση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης ίσως αποτελέσει η νέα μείωση των επιτοκίων που αποφασίζει προσεχώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά εκτιμάται ότι θα χρειαστεί χρόνος, μέχρι να «περάσει» στα επιτόκια των δανείων και να αφομοιωθεί από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Η κάμψη της ανάπτυξης οδηγεί αναγκαστικά και σε αναθεώρηση των φιλόδοξων στόχων για την αύξηση των εσόδων, που έθεσε για το 2009 το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

Ο στόχος που τέθηκε με το προσχέδιο προβλέπει την είσπραξη επιπλέον έσοδα ύψους 7,4 δισ. ευρώ (αύξηση 13,6%), σε μία ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Παρά την προσδοκώμενη αύξηση των φορολογικών εσόδων, εντούτοις τα κρατικά ταμεία, δεν αντέχουν να στηρίξουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, καθώς το έλλειμμα βρίσκεται κοντά στο 3% του ΑΕΠ. Το έλλειμμα του 2007 έφτασε στο 3,5% του ΑΕΠ και αν στις επόμενες μέρες η Κομισιόν εκτιμήσει ότι και το φετινό έλλειμμα θα φτάσει στο 3% του ΑΕΠ, επανέρχεται ο εφιάλτης της επιτήρησης.

Λόγω της κρίσης και της χαλαρότητας που με την οποία αντιμετωπίζεται από όλες τις χώρες της Ε.Ε. το Σύμφωνο Σταθερότητας ίσως η Ελλάδα αποφύγει την επιτήρηση. Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι θα δεχθεί πιέσεις προκειμένου να κρατήσει το έλλειμμα σε επίπεδα κάτω του 3%, που σημαίνει ότι στην παρούσα φάση δεν μπορεί να προβεί σε πραγματικές παροχές. Χαρακτηριστική είναι, άλλωστε, η κριτική που ασκούν φορείς των μικρομεσαίων, ότι σε μια τέτοια δύσκολη συγκυρία, η κυβέρνηση αντί να τους στηρίξει, τους αύξησε τη φορολογία, καταργώντας το αφορολόγητο όριο των 10.500 ευρώ.
Πηγή: http://www.naftemporiki.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: