Sat - Lux TV live streaming

ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ / AUTUMN

ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ / AUTUMN

Επικεφαλίδες Θεμάτων

Πέμπτη 12 Μαρτίου 2009

Γενικά:Στην Ναύπακτο γιορτάζουν τα κάστανα και το τσίπουρο

Στη γραφική Άνω Χώρα Ναυπακτίας, την πλημμυρισμένη από έλατα και καστανιές, σε υψόμετρο 1050 μέτρα, διοργανώνεται κάθε χρόνο στα μέσα Φθινοπώρου, η Γιορτή του Κάστανου και του Τσίπουρου.
Οι προετοιμασίες ξεκινούν από το σούρουπο της Παρασκευής, όπου τα καζάνια για την απόσταξη του τσίπουρου και οι φουφούδες για το ψήσιμο των κάστανων ετοιμάζονται στη σειρά για να υποδεχθούν τον επισκέπτη.
Το ξημέρωμα του Σαββάτου έρχονται οι πρώτοι επισκέπτες όπου απολαμβάνουν την ευωδιά από τα ψημένα κάστανα και την απόσταξη του τσίπουρου. Το απόγευμα τα τραπέζια γεμίζουν από τα διάφορα «πεσκέσια» που προσφέρουν οι νοικοκυρές του χωριού όπως πίτες, τηγανίτες, λουκουμάδες και αλλά σπιτικά εδέσματα. Οι επισκέπτες δεν έχουν παρά να γεμίσουν το ποτήρι τους από το «λουλά» και να γευτούν το παραδοσιακό αχνιστό τσίπουρο σε συνδυασμό με την υπέροχη γεύση του ψητού κάστανου. Το βράδυ η ορχήστρα αρχίζει με παραδοσιακούς σκοπούς. Με πρωτοστάτες τους ντόπιους ξεκινάει ο χορός στο πλακόστρωτο της πλατείας. Δειλά-δειλά παρασύρονται και οι επισκέπτες και συνεχίζει το γλέντι με ξέφρενους ρυθμούς μέχρι το πρωί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: